MIG zavarivanje aluminijuma: greške kod zavarivanja

Metal (aluminijum) se zagrevanjem do tačke topljenja širi u određenoj meri što zavisi od koeficijenta toplotnog istezanja. Ovaj koeficijent se može opisati kao :

gde je L dužina a dL/ dT je odnos promene dimenzije u odnosu na promene temperature.

Promena dužine usled povećanja temperature može se odrediti lako pomoću formule

Linijski koeficijent αL, kod 20 °C (10−6/°C )
aluminijum…………………………………..23
čelik …………………………………………11-13

Toplotno istezanje je manje ukliko je energija kovalentnih veza veća. Jače kovalentne veze utiču na tvrdoću materijala pa se može reći da tvrđi materijali imaju manje toplotno istezanje od mekih. Na primeru koji je naveden gore, možemo videti da aluminijum ima duplo veći koeficijent toplotnog istezanja od čelika.

Sledeća važna stvar kod zavarivanja je naravno i toplotna provodljivost. Toplotna provodljivost određuje sposobnost nekog materijala da provodi toplotu.

Jedinica za Toplotnu provodljivost u SI sistemu je – W/(m K) = W m-1 K-1 (vat kroz metar-kelvin).

AL……205   Čelik………50,4   Cu…………385

Možemo zaklučiti da je aluminijum odličan provodnik toplote (4 puta bolji od čelika). Međutim,ova osobina kod zavarivanja aluminijuma može da izazove grešku u vidu pukotine po sredini zavara čemu doprinosi u velikoj meri i veliki koeficijent toplotnog istezanja. Aluminijum se posle zavarivanja brzo hladi i ima tendenciju da se skupi i više od početne dimenzje. To može dovesti do distorzije materijala.

Isto tako ove pojave mogu da utiču i na pojavu vodonika u zavaru.Vodonik može dospeti u zavar preko vodene pare iz vazduha ili ako gas (argon) nije primerenog kvaliteta.Vodu može da sadrži i žica koja stoji duže vreme pa oksidiše I sakuplja vlagu.Oksid sa radnog komada se uklanja četkom od nerđajućeg čelika i to samo u jednom smeru. Masnoća i druge nečistoće uklanjaju se rastvaračima (alkohol,Nitro razređivač) .Sredstvo za čišćenje ne sme sadržati hlor.

Ostavite komentar

 
EWM  Hightec Welding Merkle Kjellberg Finsterwalde Hypertherm MGM TBI Industries Kemper IGM Group Polysoude Elektroda Zagreb RAM Rijeka
Visit Us On FacebookVisit Us On TwitterVisit Us On Google PlusVisit Us On YoutubeCheck Our Feed