Rezanje metala: žlebljenje grafitnom elektrodom

Onaj ko se bavi zavarivanjem ponekad ima potrebu da popravi deo zavarenog spoja koji nije zadovoljio kvalitetom. Greške mogu da se otkriju na razne načine – RTG snimak, ultrazvuk, penetranti. Isto tako postoji nekoliko načina da se zavareno mesto na kom je nastala greška, popravi.

Ovde ćemo pokazati kako to izgleda pomoću grafitne elektrode, strujnog DC izvora i vazduha koji u el. luku stvara plazmu koja uklanja rastopljeni metal.

Na slici se vidi aparat za zavarivanje REL postupkom koji ima mogućnost da žljebi uz pomoć grafitne elektrode. Instaliran je u pogonu GOŠA FOM u Smederevskoj Palanci. Pored toga, u istoj kompaniji smo instalirali aparat tipa TAURUS od proizvođača EWM. To je MIG/MAG aparat ali ima mogućnost i da žlebi grafitnom elektrodom.

Rezanje metala: žljebljenje grafitnom elektrodom Rezanje metala: žljebljenje grafitnom elektrodom
Slika 1: Aparat GTH 725 DC

Slika 2: TAURUS 351

Postupak podrazumeva da se grafitna elektroda postavi u specijalno dizajniran držač koji na mestu prihvata ima otvore kroz koje izlazi vazduh pod pritiskom. Držač se priključi na PLUS potencijal. Kada podesimo radnu struju, otvaramo dotok vazduha i ostvarujemo kontakt između radnog komada i grafitne elektrode. Luk počinje da gori i tada je potrebno samo konstantno držati rastojanje da se luk ne bi ugasio. Elektroda se u toku rada troši a brzina trošenja zavisi od radne struje, prečnika, kvaliteta, a najviše od obučenosti operatera.

Na slici je prikazan izgled držača elektrode za potrebe žlebljenja okruglom grafitnom elektrodom.

Rezanje metala: žljebljenje grafitnom elektrodom Rezanje metala: žljebljenje grafitnom elektrodom
Slika 3: držač elektrode

Slika 4: okrugla grafitna elektroda

Komentari (1)

  • Tomislav
    31.12.2012. at 05:12 |

    Gdje kupiti ove grafitne elektrode ?
    Unaprijed zahvaljujem

Ostavite komentar

 
EWM  Hightec Welding Merkle Kjellberg Finsterwalde Hypertherm MGM TBI Industries Kemper IGM Group Polysoude Elektroda Zagreb RAM Rijeka
Visit Us On FacebookVisit Us On TwitterVisit Us On Google PlusVisit Us On YoutubeCheck Our Feed